Asztalos, egyedi bútor asztalos: Gerebútor

Ki az a bútorasztalos?

 

Az asztalos ma ismert de egyre ritkábban használt kéziszerszámai részben a több ezer éve ismert gyalu, a véső, a kalapács, fűrész és a különböző részfeladatoknak megfelelően kialakított utódaik, a különféle alakú nyeles faragóeszközök, a kézi fúrók és furdancsok, a harapófogó és a szegkiemelő félék, a gyalupad a padékekkel és a padszolgával, a balta és utódai: a fejszefélék, valamint a vágási felülettől elhajló élűek a szekerce és a bárdok kezdetleges és mai alakjai, és az íves felületek kialakítására (vájásra) specializálódott egyszeresen ívelt zsalu vagy szalukapa, a két síkban ívelt élű teknővájó kapacs vagy kapacska, – valamint a jelölő, mérő, enyvező és szorító eszközök.

Az asztalos alapszakma ma már jórészt gépesített, és az esetlegesen generációk által használt szerszámaikat a mai mesterek a műhelyeik falán jórészt dekorációs célokra használják.

Több félé asztalos típus létezik, ilyen például a bútorasztalos, amely specifikuson a bútorok készítésére specializálódott. Ezek közé tartozhat konyhabútorok, fürdőszoba bútorok, nappali bútorok, előszoba bútorok, néhány professzionálisabb szakember ülőbútorok készítésével, székek, kanapék, fotelek készítésével is foglalkozik. Utóbbi esetekben becsatlakozik egy másik szakma, a bútorkárpitos tevékenység is.(forrás: vikipédia)

Szerintünk az asztalosság egy hivatás. Az aszlaos munkájának a megszállottja, tiszteli az anyagot, a kész munkát, szeretettel és megbecsüléssel végzi a bútorkészítést.

Egyedi tervezések önmagukban kihívások, de a szépsége  az asztalosmunkának épp a nehézségében rejlik. A feladatok sokrétűek, asztalos sok területen tud segíteni

Az asztalos alapszakma ma már jórészt gépesített, és az esetlegesen generációk által használt szerszámaikat a mai mesterek a műhelyeik falán jórészt dekorációs célokra használják. Asztalos szakma ma már szerteágazó.

Több féle asztalos típus létezik, ilyen például a bútorasztalos, amely specifikuson a bútorok készítésére specializálódott. Ezek közé tartozhat konyhabútorok, fürdőszoba bútorok, kerti bútorok, vagy a nappaliba egy szép könyvespolc.

Ki az az asztalos? Az aki elkészíti a megálmodott bútort, a megfelelő helyre, pontosan, odaillőn és precízen.

Gerebútor- Bútorasztalos